Pincér - vendégtéri szakember
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.
Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kiváló kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, empátia, szervezőkészség, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- elvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket;
- figyelemmel kíséri az árukészletet, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
- ismerteti a választékot, ételeket ajánl az allergének figyelembevételével, italokat ajánl, azokat párosítja a vendég által megrendelt ételekhez;
- felveszi a rendelést;
- felszolgál, a különböző felszolgálási rendszerek és az egység igényeinek figyelembevételével előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, elkészíti az italokat, majd szakszerűen kiviszi az ételeket, italokat a vendégek asztalához;
- barista, bartender, sommelier tevékenységet végez;
- figyelemmel kíséri a vendégek kéréseit, a vendégek étkezése során kommunikál, tájékozódik elégedettségükről;
- megszervezi a saját és beosztott munkatársai munkáját, ellenőrzi azt;
- kiállítja a számlát, kezeli a pénztárgépet, éttermi szoftvert.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
„Bük: ahol az ösztöndíjból karrier, a karrierből jövő lesz.”
🍷 Pincér – vendégtéri szakember
„Legyél te a vendéglátás arca! – Ösztöndíjjal, rengeteg tapasztalattal és valós karrierlehetőséggel.”
(Turizmus-vendéglátáságazat; 41013204; 3 év) intézményi kód 0626
Röviden a képzésről
Hároméves, gyakorlatorientált képzés: az elmélet az iskolában, a gyakorlat tankonyhánkban és valós vendéglátóhelyeken zajlik. A végén vendégtéri szakemberként helyezkedhetsz el.
Mit csinál egy pincér?
Fogadja a vendégeket, ajánl ételeket és italokat, felveszi és felszolgálja a rendeléseket, majd elszámol a fizetéssel — mindig a vendég élményére koncentrál.
Kinek való?
Ha szeretsz emberekkel dolgozni, erős kommunikációs készséged van, és ügyes vagy szervezésben, akkor ez egy remek választás. Türelmes, energikus személyiségeknek való.
Mit fogsz tudni?
- étel- és italkínálatot profin bemutatni;
- rendelést felvenni és változatos felszolgálási módokat alkalmazni;
- barista / pultos / alap sommelier feladatokat ellátni;
- számlázni és éttermi szoftvereket kezelni.