SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203062 | 9735 Csepreg, Rákóczi u. 13-15.

Intézmény logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Nádasdy Tamás Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Szakács

Szakács illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
  • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
  • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
  • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
  • anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
  • képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

„Bük: ahol az ösztöndíjból karrier, a karrierből jövő lesz.”

👨‍🍳 Szakács

„Főzz karriert Bükön! – Ösztöndíjjal, biztos gyakorlati helyekkel és valós tudással indítjuk a jövődet.”

(Turizmus-vendéglátáságazat; 41013205; 3 év) intézményi kód 0627

Röviden a képzésről

Három év alatt gyakorlatorientált szakmai tudást kapsz: elmélet az iskolában, gyakorlás a tankonyhában és partnereink konyháiban. A képzés végén hivatalos szakmai végzettséget szerzel.

Mit csinál egy szakács?

Ételeket állít elő a vendéglátás különböző területein: a mindennapi menütől az a la carte fogásokig. Kreativitással, fűszerezéssel és technikával varázsol ízeket a tányérra.

Kinek való?

Ha szeretsz főzni, gyorsan tanulsz, kreatív vagy és bírod a változó tempót — ez a pálya neked való. Fontos a terhelhetőség és a csapatszellem.

Mit fogsz tudni?

  • receptek szerint főzni és tálalni;
  • árut rendelni és átvételezni;
  • konyhai gépeket és technológiákat biztonságosan használni;
  • HACCP elveket alkalmazni a konyhai munkafolyamatokban.

Buk_K3.png

 


Partnereink

SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum


Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Nádasdy Tamás Technikum és Kollégium

9735 Csepreg, Rákóczi u. 13-15.

Telefon: +3694565040

E-mail: csepreg@ntszki.hu

OM azonosító: 203062


2025Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Nádasdy Tamás Technikum és Kollégium