Büki Szakképző Iskola
Büki Szakképző Iskola
„Bük: ahol az ösztöndíjból karrier, a karrierből jövő lesz.”
🏨 Szálloda szervező technikus (új képzés)
(Turisztikai technikus - Szálloda szervező szakmairány; 5 1015 23 07; 5 év) int. kód 0619
„Érettségi + karrier Bükön! – Ösztöndíj, minőségi szállodai háttér, rengeteg gyakorlati hely és valós tudás a jövődért.”
Miről szól a szakma?
A szállodaszervező gondoskodik arról, hogy egy szálloda vagy szálláshely minden részlege olajozottan működjön – a recepciótól a rendezvényekig, a wellness-től a housekeepingig. Ő az, aki összehangolja a munkát, kezeli a vendégeket és garantálja, hogy mindenki elégedetten távozzon.
Kinek ajánljuk?
Azoknak a fiataloknak, akik szeretnek szervezni, emberekkel foglalkozni, több nyelven kommunikálni, és nem riadnak vissza a felelősségtől. Ideális pálya azoknak, akik nyitottak a nemzetközi világra és a turizmus, vendéglátás nyújtotta változatos lehetőségekre.
Mire leszel képes?
- Vendégek fogadása, érkeztetése, kapcsolattartás utazási irodákkal
- Rendezvények és konferenciák szervezése
- Szállodai részlegek (recepció, étterem, wellness, takarítás) összehangolása
- Panaszkezelés, minőségbiztosítás és problémamegoldás
- Marketing, értékesítés és idegen nyelvi kommunikáció
Hol tudsz elhelyezkedni?
- Szállodákban, wellness- és konferenciahotelekben
- Rendezvényszervező cégeknél, üdülőközpontokban
- Nemzetközi szállodaláncoknál
- Saját vállalkozásban a turizmus-vendéglátás területén
🍷 Pincér – vendégtéri szakember
„Legyél te a vendéglátás arca! – Ösztöndíjjal, rengeteg tapasztalattal és valós karrierlehetőséggel.”
(Turizmus-vendéglátáságazat; 41013204; 3 év) intézményi kód 0626
Röviden a képzésről
Hároméves, gyakorlatorientált képzés: az elmélet az iskolában, a gyakorlat tankonyhánkban és valós vendéglátóhelyeken zajlik. A végén vendégtéri szakemberként helyezkedhetsz el.
Mit csinál egy pincér?
Fogadja a vendégeket, ajánl ételeket és italokat, felveszi és felszolgálja a rendeléseket, majd elszámol a fizetéssel — mindig a vendég élményére koncentrál.
Kinek való?
Ha szeretsz emberekkel dolgozni, erős kommunikációs készséged van, és ügyes vagy szervezésben, akkor ez egy remek választás. Türelmes, energikus személyiségeknek való.
Mit fogsz tudni?
- étel- és italkínálatot profin bemutatni;
- rendelést felvenni és változatos felszolgálási módokat alkalmazni;
- barista / pultos / alap sommelier feladatokat ellátni;
- számlázni és éttermi szoftvereket kezelni.
👨🍳 Szakács
„Főzz karriert Bükön! – Ösztöndíjjal, biztos gyakorlati helyekkel és valós tudással indítjuk a jövődet.”
(Turizmus-vendéglátáságazat; 41013205; 3 év) intézményi kód 0627
Röviden a képzésről
Három év alatt gyakorlatorientált szakmai tudást kapsz: elmélet az iskolában, gyakorlás a tankonyhában és partnereink konyháiban. A képzés végén hivatalos szakmai végzettséget szerzel.
Mit csinál egy szakács?
Ételeket állít elő a vendéglátás különböző területein: a mindennapi menütől az a la carte fogásokig. Kreativitással, fűszerezéssel és technikával varázsol ízeket a tányérra.
Kinek való?
Ha szeretsz főzni, gyorsan tanulsz, kreatív vagy és bírod a változó tempót — ez a pálya neked való. Fontos a terhelhetőség és a csapatszellem.
Mit fogsz tudni?
- receptek szerint főzni és tálalni;
- árut rendelni és átvételezni;
- konyhai gépeket és technológiákat biztonságosan használni;
- HACCP elveket alkalmazni a konyhai munkafolyamatokban.
🍰 Cukrász
„Édes jövő Bükön! – Ösztöndíj, sok gyakorlati hely, karrier és valódi szakmai tudás vár rád.”
(Turizmus-vendéglátáságazat; 41013201; 3 év) intézményi kód 0628
Röviden a képzésről
Három év alatt megszerzed a cukrász képesítést. Az elméletet az iskolában tanulod, a gyakorlati fogásokat pedig tankonyhánkon és helyi gyakorlóhelyeken sajátítod el — így már a képzés alatt profi rutinra teszel szert.
Mit csinál egy cukrász?
Fagylaltot, süteményt, bonbont és díszmunkákat készít; az ízek és a látvány összehangolása a dolga. Rendelésre ötletes dekorációkat alkot, és mindig figyel a minőségre.
Kinek való?
Ha szeretsz alkotni a kézügyességeddel, van érzéked az esztétikához, kreatív vagy és bírod a pörgést — ez a szakma neked való. Kitartás, precizitás és jó állóképesség előny.
Mit fogsz tudni?
- recepteket és hozzávalómennyiségeket számolni;
- tésztákat, krémeket, önteteket profi módon elkészíteni;
- speciális konyhai gépeket kezelni;
- látványos, megrendelésre szabott díszítéseket készíteni.